ترانه علیدوستی

ترانه علیدوستی

متولد : 1362-10-21

ترانه علیدوستی (زادهٔ ۲۲ دی ۱۳۶۲) بازیگر ایرانی است.

 

بیوگرافی نویسنده

سوابق کاری

  1. برادران لیلا:سعیدروستایی، 1400، حضور در جشنواره فیلم کن
  2. تفریق:مانی حقیقی، 1400
  3. اورکا:سحر مصیبی، 1399    
  4. فروشنده:اصغر فرهادی، 1396، حضور در جشنواره فیلم کن
  5. استراحت مطلق :عبدالرضا کاهانی، 1393    
  6. مادر قلب‌اتمی:علی احمدزاده، 1393
  7. زندگی مشترک آقای محمودی و بانو: روح‌الله حجازی، 1391    
  8. آسمان زرد کم عمق:بهرام توکلی ، 1392
  9. پذیرایی ساده:مانی حقیقی، 1390
  10. انتهای خیابان هشتم:علیرضا امینی، 1389
  11. هر چی خدا بخواد:نوید میهن‌دوست، 1389    
  12. راز دشت تاران:هاتف علیمردانی و محمد لطفعلی ، 1388    
  13. زندگی با چشمان بسته:رسول صدرعاملی، 1388
  14. درباره الی:اصغر فرهادی، 1387
  15. تردید:واروژ کریم‌مسیحی، 1387 
  16. شیرین :عباس کیارستمی، 1387    
  17. کنعان :مانی حقیقی، 1386
  18. چهارشنبه سوری:اصغر فرهادی، 1384    
  19. شهر زیبا:اصغر فرهادی، 1382    
  20. من ترانه 15 سال دارم:رسول صدرعاملی، 1380
  • شهرزاد (فصل اول): حسن فتحی،1394–1393
  • شهرزاد (فصل دوم): حسن فتحی، 1396–1395
  • شهرزاد (فصل سوم): حسن فتحی، 1396–1397
  1. فنز (طرفداران) :محمد رحمانیان
  2. مانیفست چو:محمد رحمانیان    
  3. روز حسین:محمد رحمانیان

 

توضیحات

ترانه علیدوستی در فیلم‌های فیلم‌سازان برجسته‌ای چون رسول صدرعاملی، واروژ کریم‌مسیحی و اصغر فرهادی بازی کرده و جوایز گوناگونی از جمله جایزه بهترین بازیگر زن از جشنواره فیلم لوکارنو سوئیس و سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره فیلم فجر را دریافت کرده‌است. او در جشنواره‌های فیلم وزول فرانسه ۲۰۱۴ و فیلم هانوی ویتنام ۲۰۱۲، یکی از اعضای هیئت داوران بود. علیدوستی در سال ۱۳۸۰ در اولین تجربهٔ سینمایی خود برای فیلم من، ترانه ۱۵ سال دارم برندهٔ سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن از جشنوارهٔ فیلم فجر شد.

ترانه

علیدوستی به زبان انگلیسی مسلط بوده و مترجم ادبی است. او جایزه ادبی پروین اعتصامی را در پنجمین دورهٔ برگزاری آن در قسمت ادبیات داستانی با ترجمه رؤیای مادرم، نوشته آلیس مونرو به‌دست‌آورد. ترانه علیدوستی در ویژه‌نامه شماره ۱۰۰ ماهنامه صنعت سینما که نگاهی است به سینمای ایران در دهه هشتاد، به انتخاب ۱۳۰ نویسنده و منتقد سینمایی به عنوان بهترین بازیگر زن دهه انتخاب شد. همچنین در سال ۱۳۹۰، مجله فیلم او را بهترین بازیگر زن دهه ۸۰ انتخاب کرد.

ترانه

زندگی شخصی

ترانه علیدوستی در ۲۲ دی ۱۳۶۲ در تهران زاده شد. پدر وی حمید علیدوستی بازیکن پیشین تیم ملی فوتبال ایران و از مربیان کنونی فوتبال، و مادرش نادره حکیم‌الهی سنگ‌تراش و تندیس‌ساز است. پویان علیدوستی تنها برادرش بود که در چهارشنبه‌سوری سال ۸۳ او را از دست داد. ترانه ازدواج کرده و صاحب یک فرزند دختر به نام «حنا» است.

ترانه علیدوستی گفته که به بیماری کلاستروفوبیا یا ترس از محیط بسته مبتلا است و به همین خاطر نمی‌تواند از اتوبوس یا مترو استفاده کند.او از طرفداران جریان فمینیسم است.

ترانه

سینما و تئاتر

در خانه سینمای ایران، سال ۱۳۹۲

ترانه علیدوستی در دورهٔ دبیرستان مشغول تحصیل در رشتهٔ علوم تجربی بود که در کلاس‌های بازیگری امین تارخ ثبت نام کرد. سال ۱۳۷۹ از طریق همین کلاس‌ها برای بازی نقش «ترانه پرنیان» در فیلم من، ترانه ۱۵ سال دارم انتخاب شد. پس از این فیلم او تا سال ۱۳۸۲ در هیچ فیلمی حضور پیدا نکرد.

علیدوستی بازی در عرصه تئاتر را نیز با نمایش «فنز» تجربه کرد. سال ۱۳۸۰–۱۳۷۹ یک دورهٔ فیلمنامه‌نویسی در کلاس‌های حوزه هنری گذراند.

ترانه علیدوستی یکی از سرمایه‌گذاران فیلم اژدها وارد می‌شود! ساخته مانی حقیقی بود.

ترانه

صداپیشگی

ترانه علیدوستی در پویانمایی جمشید و خورشید صداپیشه نقش «خورشید» بود.

نمایشنامه خوانی

ترانه علیدوستی در نمایشنامه آنا کارنینا که به کارگردانی هما روستا، در ۱۵ آذر ۱۳۹۳ در کتابخانه ملی و در حمایت از هنرمندان مبتلا به سرطان نمایشنامه‌خوانی می‌شد، نقش «آنا کارنینا» را اجرا کرد.

همچنین این نمایشنامه‌خوانی بار دیگر به مناسبت چهلمین روز درگذشت هما روستا (۲۳ آبان ۱۳۹۴) در کتابخانه ملی برگزار شد که این بار هم در حمایت از هنرمندان مبتلا به سرطان مراسم اجرا شد.

ترانه

نویسندگی

علیدوستی علاوه بر پیشینه بازیگری، برای نویسندگی در وبگاه شخصی‌اش نیز شناخته می‌شود. علاوه بر این‌ها، داستان‌های کوتاه و نقدهای گوناگون او در مجله‌ها و روزنامه‌هایی مانند روزنامه شرق منتشر شده‌اند. در سال ۲۰۱۰ در پی انتشار مطلبی از او در وبلاگش در پشتیبانی از اصغر فرهادی که در دفاع از هنرمندان دگراندیش مطلبی منتشر کرده بود، وبلاگ این بازیگر سینما و تئاتر به دستور کمیته دولتی فیلترینگ، حذف شد و بدین ترتیب آرشیو این وبلاگ نیز از روی سایت بلاگفا حذف شده‌است.

ترجمه

ترانه علیدوستی با ترجمه داستان رؤیای مادرم اثر آلیس مونرو در نوزدهمین دوره کتاب فصل، در گروه ادبیات، شایسته تقدیر شناخته شد.

منابع : ویکی پدیا