ارسال به دیگران پرینت

چاقی و دیابت با رژیم دوستدار روده معکوس می‌شود

عملکرد روده برای حفظ تعادل انرژی ما ضروری است و در واکنش سریع به تغییرات تغذیه و تعادل مواد مغذی تواناست. روده این کار را با کمک سلول‌هایی انجام می‌دهد که در جذب اجزای غذا یا ترشح هورمون‌ها تخصص دارد.

چاقی و دیابت با رژیم دوستدار روده معکوس می‌شود

به گزارش نیوزوایز، در انسان بالغ سلول‌های روده هر پنج تا هفت روز یک بار بازسازی می‌شود. توانایی تجدید و توسعه مداوم انواع سلول‌های روده از سلول‌های بنیادی روده برای سازگاری طبیعی سیستم گوارش بسیار مهم است. با این حال رژیم غذایی طولانی‌مدت سرشار از قند و چربی این سازگاری را مختل می‌کند و می‌تواند در ایجاد چاقی، دیابت نوع ۲ و سرطان دستگاه گوارش نقش داشته باشد.

مکانیسم‌های مولکولی پشت این ناسازگاری بخشی از زمینه تحقیقاتی هایکو لیکرت و گروه وی در هلمهولتز مونیخ و دانشگاه فنی مونیخ آلمان است.

دانشمندان فرض می‌کنند که سلول‌های بنیادی روده نقش ویژه‌ای در ناسازگاری دارند؛ به همین دلیل محققان با استفاده از مدل موش، اثرات رژیم غذایی پر قند و چربی را بررسی کردند و آن را با گروه کنترل مقایسه کردند.

رژیم غذایی پرکالری و خطر ابتلا به سرطان دستگاه گوارش

آنیکا بوچر، سرپرست این تحقیق، می‌گوید: اولین چیزی که متوجه شدیم این بود که اندازه روده کوچک در رژیم غذایی پر کالری به‌شدت افزایش می‌یابد. ما به همراه گروهی از زیست‌شناسان محاسباتی فابیان تیس در هلمهولتز مونیخ، ۲۷ هزار سلول روده را از رژیم غذایی کنترل و موش‌های تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب/قند بالا بررسی کردیم. سپس با استفاده از تکنیک‌های جدید یادگیری ماشین دریافتیم که سلول‌های بنیادی روده در موش‌هایی که رژیم غذایی ناسالم دارند سریع‌تر تقسیم و تمایز می‌یابند.

محققان فرض می‌کنند که این موضوع به‌ دلیل تنظیم افزایشی مسیرهای علامت‌دهی مربوطه است که با تسریع رشد تومور در بسیاری از سرطان‌ها مرتبط است.

بوچر  بیان می‌کند: این مورد می‌تواند یک پیوند مهم باشد؛ رژیم غذایی بر سیگنال‌های متابولیک تاثیر می‌گذارد و منجر به رشد بیش از حد سلول‌های بنیادی روده و در نهایت افزایش خطر ابتلا به سرطان دستگاه گوارش می‌شود.

با کمک این تکنیک با وضوح بالا محققان همچنین قادر به بررسی انواع سلول‌های نادر در روده هستند. به‌ عنوان مثال سلول‌های ترشح کننده هورمون هستند.

محققان نشان دادند که رژیم غذایی ناسالم منجر به کاهش سلول‌های تولید کننده سروتونین در روده می‌شود. این امر می‌تواند منجر به سستی روده(نوعی از دیابت شیرین) یا افزایش اشتها شود. علاوه بر این نتایج نشان داد که سلول‌های جذب کننده با رژیم غذایی پرچرب سازگار می‌شوند و عملکرد آن‌ها افزایش می‌یابد، بنابراین به‌طور مستقیم افزایش وزن را ترغیب می‌کند.

درمان‌های غیر تهاجمی

این یافته و سایر یافته‌های این تحقیق منجر به درک جدیدی از مکانیسم‌های بیماری مرتبط با رژیم غذایی پر کالری می‌شود. هایکو لیکرت، رهبر این تحقیق، می‌گوید: آنچه ما دریافتیم برای توسعه درمان‌های غیرتهاجمی جایگزین اهمیت حیاتی دارد.

وی ادامه داد: تا به امروز هیچ رویکرد دارویی برای پیشگیری، توقف یا معکوس کردن چاقی و دیابت ارائه نشده است. فقط جراحی چاقی باعث کاهش وزن دائمی می‌شود و حتی می‌تواند منجر به بهبود دیابت شود. با این حال این جراحی‌ها تهاجمی، غیر قابل برگشت و برای سیستم مراقبت‌های بهداشتی پرهزینه هستند. درمان‌های غیرتهاجمی جدید می‌توانند در سطح هورمونی از طریق تنظیم هدفمند سطح سروتونین اتفاق بیفتند.

گروه پژوهشی این رویکرد و سایر رویکردها را بررسی خواهد کرد.

نتایج تحقیق حاضر در مجله Nature Metabolism منتشر شده است.

 

منبع : ايسنا
با دوستان خود به اشتراک بگذارید:
کپی شد

پیشنهاد ویژه

    دیدگاه تان را بنویسید

     

    دیدگاه

    توسعه