فریدون مجلسی
مجلسی: ایران با شکستن اسطوره نفوذناپذیری اسرائیل، فرصت مصالحه و رهایی از نبرد نابرابر را دارد
مجلسی: ایران با شکستن اسطوره نفوذناپذیری اسرائیل، فرصت مصالحه و رهایی از نبرد نابرابر را دارد

مجلسی: ایران با شکستن اسطوره نفوذناپذیری اسرائیل، فرصت مصالحه و رهایی از نبرد نابرابر را دارد
فریدون مجلسی، دیپلمات پیشین، با اشاره به درهم شکستن اسطوره نفوذناپذیری اسرائیل، تأکید کرد اکنون شاید زمان آن رسیده باشد که ایران با بهرهگیری از این موقعیت، راهی برای مصالحه بیابد و خود را از رویارویی فرسایشی با ائتلاف مستحکم آمریکا، اسرائیل و اروپا برهاند؛ ائتلافی که طی سالها، تنها با همدردی زبانی از ایران حمایت کرده است.فریدون مجلسی، دیپلمات پیشین و کارشناس امور بینالمللی در یادداشتی با عنوان «شکست ناپذیری گنبد آهنین درهم شکست» در روزنامه اعتماد نوشت:
پس از آتشبس جنگ هوایی فضایی میان اسراییل و ایران و واکنشهای بعضا تهدیدآمیز دو طرف، نتانیاهو برای مذاکره با ترامپ راهی واشنگتن شد. گفته میشود رفته است تا به سنت غربی جشن پیروزی بگیرند. از طرفی این کار کودکانه و خونآلود تحریککننده است و از طرفی اصابت موشکهای ایرانی به تلآویو و حیفا و وارد شدن ویرانی و قتل و جراحات بسیار برای آنها که به نفوذناپذیری گنبد آهنین خود میبالیدند هم یادآور نفوذپذیری گنبدشان است و هم بهانه به دست منتقدانشان میدهد که شبهایی را با دربهدری در پناهگاه به صبح رساندهاند.اما از خلقیات کودکانه ترامپ چنین کاری هم بعید نیست. امروز کلیپی از او دیدم که از برخوردی که در دیدار اخیر سران گروه هفت از او شد، گله میکرد. از نوع گلههای میان مادربزرگها و عمهبزرگها. میگفت وقتی وارد شدم مانند یک مسافر عادی کسی به استقبالم نیامد. فیلمی هم که نشان داد حکایت از نوعی بلاتکلیفی داشت. از اینکه در دیدار هم دیگران به او بیمحلی کردند، شکایت داشت. نمیدانم توجه داشت که آنها دیگر طی سالها روابط اجتماعی دوستانهای برقرار کردهاند که ترامپ طبیعتا فاقد آن قابلیت و جذابیت اجتماعی است. ضمنا با نشان دادن فیلمی گفت هنگام رفتن کسی که باید هنگام ورود به استقبال میآمد به بدرقهام آمد، اما از جایگاه خودش قدمی جلو نیامد و من ناچار شدم تا نزدیک او بروم! گویا فرماندار کل یعنی نماینده پادشاه انگلیس را میگفت. من از تشریفات آنان خبر ندارم، اما میدانم مقامات کشوری که ترامپ آنجا را ایالت پنجاه و یکم امریکا نامیده و آن بازی تعرفهها را به سرشان آورده بود چندان دل خوشی از او نداشتهاند. ظاهرا سطح توقعات او بالاست و عادت کرده که ارباب و کارفرما باشد و در جلسات کاری تمایلات و دستورهای خود را به پیمانکاران دیکته کند. اگر کسی تخطی کند به سبک بیمحابای امریکایی میگوید تو اخراجی. در کار دولت نیز چنین برخوردی داشته است.خواه وزرایش بوده باشند و خواه مقامات دیگر و خواه دوست و حامی انتخاباتیاش ایلان ماسک، میلیاردر بیشفعالی که او هم برای خودش حکایتی است. وقتی ایلان ماسک به ترامپ پیوست بسیاری از خریداران اتومبیلهای برقی تسلا ساخت کارخانه ایلان ماسک برای رفع اهانت نسبت به خودشان عکسبرگردانی به پشت اتومبیلهایشان چسبانده بودند با این عبارت که «این ماشین پیش از حمایت ایلان ماسک از ترامپ خریداری شده است!» تا تصور نرود که حامی ترامپ هستند. ترامپ در آن زمان برای دلگرمی ایلان ماسک یک تسلای قرمزرنگ خرید. اخیرا، یعنی پس از قهر کردن با ایلان ماسک کاریکاتوری از ترامپ را درحالی نشان میداد که دارد عکسبرگردانی پشت تسلای قرمزش میچسباند با این متن که «این ماشین پیش از جدایی ایلان ماسک از ترامپ خریداری شده است!»منظور اینکه در برخورد با چنین شخصیتی که مسائل بینالمللی را نیز بسیار شخصی میانگارد و به دل میگیرد باید محتاط بود و از او حذر کرد. اخیرا تعدادی از مراجع و مقامات ایرانی با فتواها و دستوراتی ترامپ را به دلیل سخنان تهدیدآمیز مهدورالدم اعلام کرده و برای کشنده «ترامپ» جوایزی هم تعیین کردهاند. رییسجمهور پزشکیان در مصاحبه اخیر خود در پاسخ روزنامهنگار در این باره گفت که چنان فتواها و دستوراتی ازسوی مقامات حکومتی ایران صادر نشده است. بدیهی است اینگونه سخنان با تکذیب ساده بیاثر نمیشود و نباید به سادگی اجازه اقدام متقابل به نام اشخاص غیرمسوول به آنها داده شود.
در این شرایط نتانیاهو از ترامپ چه میخواهد و ترامپ چه موضعی دارد؟مسلم است اسراییل در جنگ دوساله خود و خصوصا در این دوازده روز مقدار زیادی از مهمات و موشکها و پهپادهای انتحاری خود را از دست داده است و برای ادامه جنگ محتمل نیاز به پشتیبانی لازم دارد. از سویی اسراییل دو سال است در حال بسیج و آمادهباش نظامی است و نیروهای خود را از واجدین شرایطی تامین میکند که در شرایط عادی مشاغل گوناگون از استادی و پزشکی تا مهندسی و کارمندی دارند و این بسیج طولانی برای اقتصاد آن بازیگر زیانبار است. امریکا نیز از آغاز انتقال نیرو و تجهیزات به دیهگو گارسیا در اقیانوس هند و به خلیجفارس در حال بسیج پرهزینه جنگی بوده است که با شرکت در جنگ اسراییل و ایران جدی بودن برنامه خود را ثابت هم کردهاند. اینکه از لحاظ حقوقی مجاز هستند یا نیستند، اصلا مطرح نیست. اسراییل هرگز در برنامههای جنگی چنان ضوابطی را رعایت نکرده است، از این رو باید توجه داشت هر دو کشور در حال بسیج پرهزینهای هستند که اگر قرار به جنگیدن باشد، میخواهند اکنون انجام دهند و اگر قرار به مصالحه قابل بقا باشد نیز میخواهند تکلیف آن اکنون روشن شود. برای ایران نیز بسیج و آمادگی کنونی و رکود و بلاتکلیفی تولید و بازار پرهزینه است. شاید اکنون زمان آن باشد که ایران نیز در شرایط سلامت زیرساختهای خود و چرخش متعارف زندگی در شرایطی که اسطوره نفوذناپذیری اسراییل را درهم شکسته است به مصالحه تن دهد و خود را از مصاف این ناکسان نه چندان متعارف برهاند. خصوصا که اکنون از همیشه آشکارتر است که اسراییل و امریکا در واقع یک بسته و در یک سنگر و مورد حمایت اروپا هستند و در منطقه نیز جز همدردی زبانی مددی به ایران نرسید! ایرانی که ۴۷ سال ثروت خود را صرف عملیات حمایتی از حقوق تضییع شده آنان کرده است.
دیدگاه تان را بنویسید