ارسال به دیگران پرینت

گنده لات های پول دار

ممکن است هموطنان عزیز در همین چند روز گذشته شنیده باشند و چند رسانه فعال هم بصورت خشک و در حد چند سطر به آن پرداخته باشند اما از آنجا که خبر تاثر آوری است ضروری ست تحلیلی از آن هم ارائه شود. گزارش مدنظر این نوشتار، در آخرین شماره مجله فوربس، به چاپ رسیده. همین نشریه اقتصادی که اعتبار انکارناپذیری در جهان دارد کاوشی به دست می دهد که نشانگر وضعیت کنونی «پولدار‌های ایرانی» است و شاید باورش هم برای عده ای سخت باشد. اما حقیقتا برای هر خواننده ایرانی باعث افسوس می شود هنگامی که پی می برد چه شکاف وحشتناکی در میان هموطنان حاکم شده است؛

گنده لات های پول دار
نویسنده: محمدجواد لسانی
ممکن است هموطنان عزیز در همین چند روز گذشته شنیده باشند و چند رسانه فعال هم بصورت خشک و  در حد چند سطر به آن پرداخته باشند اما از آنجا که  خبر تاثر آوری است ضروری ست تحلیلی از آن هم ارائه شود. گزارش مدنظر این نوشتار، در آخرین شماره مجله  فوربس، به چاپ رسیده. همین نشریه اقتصادی که اعتبار انکارناپذیری در جهان دارد کاوشی به دست  می دهد که نشانگر  وضعیت کنونی «پولدار‌های ایرانی» است و شاید باورش هم برای عده ای سخت باشد. اما حقیقتا برای هر خواننده ایرانی  باعث افسوس می شود هنگامی که پی می برد چه شکاف وحشتناکی در میان هموطنان حاکم شده است؛ 
  سند این مجله آمریکایی،  پژوهشی است با عنوان  «ثروت جهانی» که  مرکز مشاوره «کپ‌جمینی» (Capgemini) بررسی  آن را به عهده گرفته. 
  گزارش «فوربس» با این آمار باور نکردنی آغاز می شود که تعداد افراد بشدت  پولدار در  ایران،  در همین یک سال اخیر، به ۲۵۰هزار نفر رسیده است  یعنی به عبارتی شفاف، ثروتمندان سرزمین مادری، از میزان افراد آن در  عربستان سعودی  هم پیشی گرفته است. کشوری که ثروت باد آورده آنان، زبانزد دنیا بوده و هست.  زیرا عرب ها با داشتن ۲۱۰هزار میلیونر (به ارز  دلار) در رتبه هفدهم دنیا قرار گرفته اند. نکته مهم این نشریه ادواری،  رشد فراتر از تصوری را بیان می کند و بر هر ایرانی لازم است بداند حاکی از آن است که میزان ثروت پولدارهای ایرانی طی دوران تحریم و کرونا بسیار افزایش یافته.
5f69c494-1edf-4643-90dd-7ab30a21d43e
   خبر راست است که تعداد میلیونرها در ایران در میان فقرایش، به رشدی انفجاری رسیده.  این در حالی ست که میهن رنج  کشیده، از تحریم‌ها هم آزرده خاطر است  و همچنین وجود  بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ نیز مصائب این شکاف طبقاتی را  دو چندان می‌ کند. 
  مجله فوربس تحقیق آماری  خود را اینگونه ارائه می دهد که در سال۲۰۲۰ میلادی  تعداد افراد با ارزش ثروت خالص بالا (HNWI) در ایران، ۶/ ۲۱درصد رشد داشته اند. درحالی‌که میانگین جهانی این آمار در میان سایر کشورها، به سال۲۰۲۰ به مراتب کمتر از ایران بوده است. همچنین میزان ثروت این طبقه در ایران طی همین سال گذشته خورشیدی،  بیش از ۳/ ۲۴درصد رشد داشته و بیشتر از میانگین جهانی برای سایر  کشورها شده است.
b67697db-c22b-44af-9280-1bbf242cdaa0
  مرکز مشاوره «کپ‌جمینی» در گزارش  خود درباره «ثروت جهانی» اعلام کرده که  «بین ماه‌های مارس و ژوئیه مطابق با بهار امسال که چیزی از اتمام آن نگذشته، ارزش معاملات بورس اوراق بهادار تهران در مقایسه با مدت مشابه سال قبل بیش از ۶۲۵درصد افزایش یافته است»، درحالی‌که رشد ارزش معاملات «اس‌اندپی» آمریکا طی دوره مشابه تنها شاهد ۱۶درصد رشد بوده است. با دسترسی به دارایی‌های بین‌المللی که به‌دلیل تحریم‌ها مسدود شده است، بسیاری از طبقات ثروتمند و حرفه‌ای ایران پول خود را وارد سهام و بورس می‌کنند. بنابر گزارش «کپ‌جمینی» اکنون تعداد میلیونرهای ایرانی به بیش از ۲۵۰هزار نفر رسیده که بیشتر آنها درخود ایران زندگی می‌کنند. دولت ایران با سرازیر کردن سرمایه‌ها به بورس، در واقع به رشد این طبقه میلیونر در ایران کمک کرده است اما به طبقه متوسط آسیب جدی وارد کرده. رونق رمزارزها منبع دیگری برای رشد ثروت میلیونرهای جدید ایران محسوب می شود. برق ارزان در ایران یک مزیت نسبی بالا برای استخراج رمزارز و رونق بازار ارزهای دیجیتال است.
   این نکته اساسی که خوب است هموطنان بدانند  شور و اشتیاق فراوان  برای استخراج رمزارز در ایران است که  بسیار بالا است و به‌دلیل مشکل کمبود برق دولت ماه گذشته اعلام کرد که استخراج رمزارزها به مدت چهارماه ممنوع خواهد بود. مزارع استخراج رمزارز به قدری برق مصرف می‌کردند که منجر به خاموشی‌های پی در پی می‌شود. یکی از فعالان استخراج رمزارز در ایران می‌گوید استخراج رمزارز سودی فوق‌العاده در ایران دارد و بسیار بیشتر از شغل وکالت برای او درآمد داشته است. گزارش «ثروت جهانی» مرکز مشاوره «کپ‌جمینی» می‌گوید حدود ۷۲درصد از میلیونرهای ایران در بازار رمزارز سرمایه‌گذاری کرده‌اند. طبق گزارش «کپ‌جمینی» افزایش سریع میلیونرها در ایران، این کشور را به لحاظ تعداد میلیونرها در مقام چهاردهم جهان و در جایگاه نخست خاورمیانه قرار داده است. ایران اکنون حتی از بزرگ‌ترین رقیب خود یعنی عربستان‌سعودی که با ۲۱۰هزار میلیونر در رده ۱۷جهانی قرار دارد، پیش افتاده است.  با این حال افزایش ثروت و تعداد میلیونرهای ایران، کاملا در تضاد با اقتصاد ضعیف این کشور است. به‌دنبال تصمیم دونالد ترامپ برای خروج از توافق هسته‌ای ایران در سال ۲۰۱۸، قیمت اقلام روزمره در این سرزمین افزایش یافت.این قیمت‌ها با افزایش ۵۰درصدی تورم هنوز هم روزانه درحال افزایش هستند. بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ هم مزید بر علت شده و به بیکاری و فقر در ایران دامن زده است. خبر افزایش تعداد و ثروت میلیونرهای ایران می‌تواند مشکلاتی برای ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور منتخب ایران ایجاد کند که در ۱۴ مرداد ماه  قرار است دولت را تحویل بگیرد. رئیسی در مصاحبه ها گفته که او هم می خواهد  از مذاکرات درحال انجام در وین پشتیبانی کند و  برای احیای توافق هسته‌ای یا همان برجام حراست کند.
ثروتمند-شدن
امید است که این گزارش تأمل برانگیز بتواند زنگ خطر را برای دولت جدید آماده کند و تنها کافی ست که به دو نکته از میان  اخبار ناگوار این دیار توجهی همه جانبه نشان دهد تا برای حل معضلات آن، کاری کند. نخست خبر فروش کلیه از سوی کسانی که به جان آمده اند تا به شکلی سریع، نیاز جدی خانواده اش  را به پول تامین کنند و دوم خبر کمبود های بیمارستانی یا نبود آب سالم  در استان های محروم کشور همچون سیستان و بلوچستان، خوزستان و کردستان است که وقتی یک ایرانی دردمند آن ها را  می شنود آه از نهاد او بر می خیزد. 

 

با دوستان خود به اشتراک بگذارید:
کپی شد

پیشنهاد ویژه

    دیدگاه تان را بنویسید

     

    دیدگاه

    توسعه