دانشگاه آزاد اسلامی؛
۴ گزینه پیشنهادی از درون دانشگاه آزاد برای ریاست؛ نامه دانشگاهیان به هیئت امنا
جمعی از اعضای هیات علمی، اساتید، دانشجویان و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی در نامهای سرگشاده خطاب به رئیس و اعضای هیئت امنای این دانشگاه، با تأکید بر چالشهای مدیریتی سالهای اخیر، خواستار انتخاب رئیس جدید دانشگاه از میان مدیران متعهد و توانمند درونسازمانی شدند.

جمعی از اعضای هیات علمی، اساتید، دانشجویان و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی در نامهای سرگشاده خطاب به رئیس و اعضای هیئت امنای این دانشگاه، با تأکید بر چالشهای مدیریتی سالهای اخیر، خواستار انتخاب رئیس جدید دانشگاه از میان مدیران متعهد و توانمند درونسازمانی شدند. آنان با اشاره به تجربه ناموفق انتصاب چهرههای خارج از دانشگاه، تأکید کردند که تنها مدیری برخاسته از بدنه دانشگاه آزاد، با شناخت دقیق از ساختار و فرهنگ این نهاد، میتواند مسیر توسعه و اصلاح را در این مقطع حساس هموار سازد.
نامه سرگشاده اعضای هیات علمی، اساتید، دانشجویان و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی به رئیس و اعضای هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی
بسمه تعالی
جناب آقای دکتر علی اکبر ولایتی، رئیس محترم هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی
و اعضای ارجمند هیئت امنا:
- حضرت حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای سید حسن خمینی
- جناب آقای دکتر عبدالله جاسبی
- جناب آقای دکتر فرهاد رهبر
- جناب آقای دکتر فریدون عزیزی
- جناب آقای دکتر حسین سیمایی صراف، وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری
- جناب آقای دکتر مسعود ظفرقندی، وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
- حضرت حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای دکتر مصطفی رستمی، رئیس محترم نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها
موضوع: درخواست انتخاب رئیس جدید دانشگاه آزاد اسلامی از میان مدیران توانمند و متعهد درونسازمانی
با سلام و تحیات وافر و عرض ادب و احترام بیکران؛
ما، جمعی از اعضای هیات علمی،اساتید، دانشجویان و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی، به عنوان اعضای خانواده بزرگ این نهاد عظیم علمی و فرهنگی که با همت والای بنیانگذاران و تلاش بیوقفه همه اعضای جامعه دانشگاه آزاد اسلامی به یکی از بزرگترین مراکز آموزش عالی جهان بدل شده است، این نامه را با دغدغهای عمیق، از سر تعهد به آرمانهای والای دانشگاه آزاد اسلامی و با امید به آیندهای درخشان برای این نهاد ارزشمند، تقدیم میداریم.
دانشگاه آزاد اسلامی، به عنوان میراثی گرانبها از انقلاب اسلامی و نهادی پیشرو در آموزش عالی کشور، با دارا بودن بیش از ۴۵۰ واحد دانشگاهی و مرکز آموزشی، میلیونها دانشآموخته و دانشجو و اعضای هیات علمی شایسته و توانمند و کارکنان دلسوز و خدوم ،نقشی بیبدیل در توسعه علمی، آموزشی ،فرهنگی و اجتماعی ایران عزیز داشته و امروز در مقطعی حساس و سرنوشتساز قرار دارد.
در این مقطع با شهادت دکتر محمد مهدی طهرانچی، اکنون، وظیفه خطیر انتخاب رئیس جدید دانشگاه بر عهده اعضای محترم هیئت امنا قرار دارد و این انتخاب، بیتردید، نقشی تعیینکننده در تعیین مسیر آینده دانشگاه آزاد اسلامی خواهد داشت.
تجربه گذشته و ضرورت انتخاب از درون دانشگاه
مروری بر تاریخچه مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی طی ۱۴ سال اخیر نشان میدهد که انتخاب روسای این دانشگاه از خارج از مجموعه و اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد بوده ، دکتر فرهاد دانشجو (از دانشگاه تربیت مدرس)، دکتر حمید میرزاده (از دانشگاه صنعتی امیرکبیر)، دکتر فرهاد رهبر (از دانشگاه تهران) و شهید دکتر محمدمهدی طهرانچی (از دانشگاه شهید بهشتی)، و این عزیزان به دلیل فقدان شناخت عمیق از ساختار، فرهنگ و هویت دانشگاه آزاد اسلامی و نبود تعلق خاطر و تعصب سازمانی، با تصمیمگیریهای متعدد و موازی کاری هایی که با نیازها و مطالبات دانشگاه آزاد اسلامی همخوانی نداشته ، پس از پایان دوره مسئولیت خود، بدون بهجا گذاشتن اقدام ماندگار و توسعهای، به سهولت و بدون دغدغه به دانشگاههای دولتی مبدأ و محل خدمت خود بازگشتند. این امر نهتنها بیمهری و بیتوجهی به بدنه اعضای هیئت علمی و اساتید و مدیران دانشگاه آزاد بود، بلکه نشانهای آشکار از عدم اشراف کافی بر پیچیدگیها، ظرفیتها و چالشهای درونی دانشگاه آزاد اسلامی بود.
دلایل انتخاب رئیس دانشگاه آزاد اسلامی از درون این مجموعه
دانشگاه آزاد اسلامی، به دلیل گستردگی جغرافیایی، تنوع رشتهها و نقش بیهمتا در آموزش عالی کشور، نیازمند مدیری است که نهتنها از تجربه علمی و اجرایی درخشان برخوردار باشد، بلکه به فرهنگ، هویت و ارزشهای دانشگاه آزاد ،تعلق خاطر و تعصب عمیق داشته باشد. همانگونه که در همه دانشگاههای کشور نظیر دانشگاه تهران، صنعتی امیرکبیر، تربیت مدرس و شهید بهشتی و …روسای دانشگاه همواره از میان اعضای هیئت علمی همان دانشگاه انتخاب میشوند، شایسته است که رئیس دانشگاه آزاد اسلامی نیز از میان اساتید و مدیران برجسته و متعهد این دانشگاه برگزیده شود. چنین انتخابی، اعتماد و همدلی جامعه دانشگاهی را تقویت کرده و تضمینکننده تصمیمگیریهایی همسو با نیازها و منافع و آرمانهای دانشگاه آزاد خواهد بود.
چالشهای کنونی و ضرورت تغییر رویکرد
دانشگاه آزاد اسلامی در سالهای اخیر با چالشهایی جدی مواجه شده است که حیات و پویایی این نهاد را تهدید میکند. افزایش بیش از ۱۰۰ درصدی کارکنان سازمان مرکزی و واحدهای جامع، ایجاد تشکیلات انبساطی و غیرضروری، استخدامهای بیرویه، ایجاد پستهای سازمانی خلقالساعه، طرحهای نسنجیدهای نظیر دانشکدگان و دستیار آموزشی ، بیتوجهی به منزلت و کرامت اساتید و کارکنان،غفلت از تکنولوژی های نوین آموزشی و هوش مصنوعی،این دانشگاه را به لبه پرتگاه رسانده است. این مسائل، که عمدتاً نتیجه فقدان شناخت دقیق از نیازهای واقعی دانشگاه و عدم بهرهگیری از ظرفیتهای درونی دانشگاه است، ضرورت انتخاب مدیری آشنا به ساختار و فرهنگ دانشگاه آزاد اسلامی را بیش از پیش مبرهن میسازد.
در این مقطع حساس، سپردن مسئولیت به چهرههای امنیتی، اطلاعاتی یا مدیران و اعضای هیئت علمی دانشگاههای دولتی، که فاقد شناخت عمیق و تعلق خاطر به دانشگاه آزاد اسلامی هستند و بعضاً پیش از طرح عنوان نامشان برای تصدی مسئولیت در دانشگاه آزاد اسلامی از منتقدان جدی توسعه و تعالی دانشگاه آزاد هم بوده اند و مصاحبه های جدی در مخالفت با دانشگاه آزاد داشته اند، نهتنها مشکلات موجود را رفع نخواهد کرد، بلکه قطعا به تشدید بحرانها و افزایش گسست ها منجر می شود.
اگر اعضای هیئت علمی و مدیران خارج از مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی از توانمندی لازم برخوردارند، شایسته است که در دانشگاههای دولتی خودشان که در آنجا استخدام هستند و به آن تعصب و تعلق خاطر دارند، خدمت کرده و همانجا مسئولیت بپذیرند.
دانشگاه آزاد اسلامی نیازمند مدیری از جنس خود دانشگاه آزاد است که به ارزشهای آن ایمان و باور داشته باشد و با عشق و تعصب و علاقه وافر به دانشگاه آزاد ، خدمت کند.
چالشهای انتخاب مدیران غیرهمسو با دولت در این مقطع حساس
نکتهای بسیار مهم و قابل تأمل این است که در این مقطع حساس ،اغلب گزینههای مطرحشده از دانشگاههای دولتی برای تصدی ریاست دانشگاه آزاد اسلامی، همگی با دولت وفاق و ریاست محترم جمهوری ، اختلافات سیاسی و شکافهای اساسی دارند و هیچگونه همسویی با سیاستهای دولت چهاردهم ندارند. این عدم همسویی، در صورت انتخاب چنین افرادی، میتواند به کاهش همکاری و تعامل دولت با دانشگاه آزاد اسلامی و تشدید چالشها منجر شود. نتیجه این امر، محروم ماندن دانشگاه از حمایتهای لازم برای توسعه و پیشرفت و در نهایت، غلتیدن مجموعه دانشگاه آزاد به سوی بحرانهای عمیقتر خواهد بود. لذا انتخاب مدیری که توانایی ایجاد همافزایی با دولت و مجلس و نهادهای حاکمیتی را داشته باشد، برای تضمین مسیر تعالی و پیشرفت دانشگاه آزاد اسلامی حیاتی و ضروری است.
پیشنهاد انتخاب گزینههای شایسته از درون دانشگاه آزاد اسلامی
ما، جمعی از اعضای هیات علمی،اساتید، دانشجویان و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی، با هدف خیرخواهی و در راستای حفظ منافع دانشگاه آزاد اسلامی و اعتلای جایگاه دانشگاه ،با تکیه بر شناخت دقیق از توانمندیها و سوابق درخشان مدیران این دانشگاه،ضمن احترام به همه مدیران و اساتید دانشگاه آزاد اسلامی،۴ مدیر شایسته و مجرب را که همگی از اعضای هیئت علمی و مدیران موفق دانشگاه آزاد اسلامی طی حیات ۴ دهه این دانشگاه بوده اند را به اعضای محترم هیئت امنای دانشگاه پیشنهاد میکنیم:
- دکتر مرتضی موسیخانی
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد و رئیس اسبق دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین، رئیس سرای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی، بنیانگذار و رئیس کمیته ملی ربوکاپ ایران و معاون پژوهشی و تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی.
ایشان با سابقهای درخشان در مدیریت، نوآوری و توسعه علمی و با تعلق خاطر و باور عمیق به دانشگاه آزاد اسلامی، گزینهای محبوب و توانمند برای هدایت این نهاد هستند.
- دکتر علیرضا منادی
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد و نماینده فعلی مردم تبریز و رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، رئیس اسبق دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، رئیس دانشگاههای آزاد اسلامی منطقه شمالغرب کشور (منطقه ۲)، و معاون پارلمانی اسبق دانشگاه آزاد اسلامی.
ایشان با تجربه گسترده در مدیریت کلان دانشگاه، قانونگذاری و شناخت عمیق از ساختار و چالشهای دانشگاه و تعامل سازنده با دولت و نهادهای حاکمیتی و مجامع بین المللی، گزینهای شایسته و توانمند برای تصدی این مسئولیت هستند.
- دکتر محمد مهدی مظاهری
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد و معاون اسبق فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی، رئیس اسبق منطقه ۴ دانشگاه آزاد اسلامی (استانهای اصفهان، یزد و چهارمحال و بختیاری)، مشاور ارشد اسبق وزرای فرهنگ و امور خارجه، رئیس مجمع تشخیص مصلحت، مدیرعامل اکو و رئیس اسبق دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات اصفهان.
ایشان با تجربهای بینظیر در حوزههای فرهنگی، اجتماعی ، مدیریتی و بینالمللی
و تعلق خاطر به دانشگاه آزاد اسلامی،مشرف به مسائل خرد و کلان دانشگاه،گزینهای شایسته و توانمند برای این مسئولیت هستند.
- دکتر ناصر اقبالی
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد و رئیس اسبق مرکز آزمون دانشگاه آزاد اسلامی، رئیس اسبق دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، رئیس منطقه سیستان و بلوچستان دانشگاه آزاد اسلامی و عضو هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی استان خوزستان. ایشان با سابقه موفق مدیریت مرکز آزمون و سنجش و پذیرش دانشگاه و مدیریت واحدهای دانشگاهی با شناخت عمیق از ساختار و ظرفیت های دانشگاه، گزینهای توانمند و مناسب برای هدایت دانشگاه آزاد هستند.
علاوه بر این ۴ مدیر توانمند، که همگی از اعضای هیئت علمی و مدیران موفق دانشگاه آزاد اسلامی با سوابق درخشان در مدیریت گروه، دانشکده، واحدهای دانشگاهی و مسئولیتهای کلان در سازمان مرکزی و نهادهای حاکمیتی هستند و همچنین تعلق خاطر و تعصب عمیق به دانشگاه آزاد اسلامی داشته و از توانایی لازم برای تحرک این نهاد به مسیر تعالی و پیشرفت برخوردارند،بیش از ۴۰ مدیر و عضو هیات علمی دیگر دانشگاه آزاد اسلامی از بیش از ۴۰۰ واحد دانشگاه آزاد اسلامی که توسط اعضای هیات علمی و اساتید و کارکنان دانشگاه انتخاب شده اند ،در اولویت بیشتری برای انتخاب به عنوان رییس جدید دانشگاه آزاد اسلامی نسبت به مدیران مطرح شده خارج از دانشگاه آزاد هستند و انتخاب رییس دانشگاه از مجموعه درون دانشگاه و از جنس دانشگاه آزاد اسلامی، میتواند نویدبخش آیندهای روشن برای دانشگاه آزاد باشد.
درخواست نهایی
از رییس و اعضای محترم هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی صمیمانه درخواست داریم که با در نظر گرفتن مصالح و آینده این دانشگاه و به دور از تعصب و رجحان به برتری مدیران دانشگاههای دولتی و فارغ از هرگونه نگاه سیاسی، حزبی و گروهی، با انتخاب رئیس جدید دانشگاه از میان مدیران توانمند، متعهد و عاشق درون مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی، مسیر توسعه، تعالی و پیشرفت این نهاد را هموار سازند. انتخاب مدیری از جنس دانشگاه آزاد اسلامی که به فرهنگ، هویت و ظرفیت ها و ارزشهای این دانشگاه ایمان راسخ و اعتقاد قلبی داشته باشد و توانایی ایجاد همافزایی با دولت و نهادهای حاکمیتی را دارا باشد، علاوه بر اینکه اعتماد و همراهی جامعه دانشگاه آزاد اسلامی را جلب خواهد کرد، زمینهساز اصلاح ساختارها، بهرهگیری از ظرفیتهای درونی و حرکت دانشگاه به جایگاه شایسته خود خواهد شد.
ما،جمعی از اعضای هیات علمی، اساتید، دانشجویان و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی، با امید به آیندهای روشن و با اعتماد به درایت و تعهد اعضای محترم هیئت امنای دانشگاه، امیدواریم که با درایت و دوراندیشی اعضای محترم هیئت امنای دانشگاه آزاد، شاهد انتخابی شایسته و تحولآفرین و هوشمندانه از درون مجموعه دانشگاه آزاد باشیم تا آیندهای درخشان برای دانشگاه آزاد اسلامی رقم خورد.
اطمینان داریم که این تصمیم، گامی بلند در راستای تحقق آرمانهای دانشگاه آزاد اسلامی و خدمت به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و میهن عزیزمان خواهد بود.
با تجدید احترام و سپاس بیکران
جمعی از اعضای هیات علمی اساتید، دانشجویان و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی
تاریخ: ۴ مرداد ۱۴۰۴
رونوشت:
حضور محترم جناب آقای دکتر مسعود پزشکیان، رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران و ریاست شورای عالی انقلاب فرهنگی، جهت استحضار و حمایت از مطالبات بهحق جامعه دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی.
دیدگاه تان را بنویسید