ارسال به دیگران پرینت

قانون کار و رفاه اجتماعی

شرایط اتمام قرارداد کار | اتمام قرار داد کار بر اساس قانون کار و رفاه اجتماعی

پیشتاز این افراد ایلان ماسک بنیانگذار شرکت خودروسازی تسلای آمریکا بود که در سال ۲۰۲۱ توانست عنوان ثروتمندترین فرد جهان را از آن خود کند.

 شرایط اتمام قرارداد کار  | اتمام قرار داد کار بر اساس قانون کار و رفاه اجتماعی

در این گزارش شرایط اتمام قرار داد کار بر اساس قانون کار و رفاه اجتماعی توضیح داده شده است.

طبق ماده ۲۱ قانون کار و رفاه اجتماعی، از طریق یکی از دلایل ذکر شده از جمله فوت کارگر، بازنشستگی کارگر، و کار افتادگی کلی کارگر، انقضاء مدت در قرارداد‌های کار با مدت موقت و عدم تجدید صریح یا ضمنی آن و همچنین پایان کار در قرارداد‌هایی که مربوط به کار معین است و درصورت استعفای کارگر قرار داد کار خاتمه پیدا خواهد کرد.

بر اساس تبصره ماده ۲۱ قانون کار و رفاه اجتماعی، کارگری که استعفا می دهد موظف است یک ماه به کار خود ادامه داده و بدواً استعفای خود را کتباً به کارفرما اطلاع دهد و در صورتی که حداکثر ظرف مدت ۱۵ روز انصراف خود را کتباً به کارفرما اعلام کند استعفای وی منتفی تلقی می‌شود و کارگر موظف است رونوشت استعفا و انصراف از آن را به شورای اسلامی کارگاه و یا انجمن صنفی و یا نماینده کارگران تحویل دهد.

 

ماده ۲۲ قانون کار و رفاه اجتماعی بیان می‌کند که در پایان کار، کلیه مطالباتی که ناشی از قرارداد کار و مربوط به دوره اشتغال کارگر در موارد فوق است، به کارگر و در صورت فوت او به‌ وارث قانونی وی پرداخت خواهد شد.

 

همچنین بر اساس ماده ۲۴ قانون کار و رفاه اجتماعی در صورت خاتمه قرارداد کار، کار معین یا مدت موقت، کارفرما مکلف است به کارگری که مطابق قرارداد، یک سال یا بیشتر، به کار اشتغال‌داشته است برای هر سال سابقه، اعم از متوالی یا متناوب بر اساس آخرین حقوق مبلغی معادل یک ماه حقوق به عنوان مزایای پایان کار به وی پرداخت کند.

 

دستمزد کارگران

آیا آخر سال حداقل مزد کارگران برای سال آینده مشخص خواهد شد؟

معاون روابط کار وزیر کار گفت: به نظر من تا اسفند ماه امسال در مجموع 8 تا 9 جلسه کمیته دستمزد کارگران برگزار خواهد شد. جلسات شورای عالی کار هم هر ماه یک جلسه طبق تقویم در شنبه‌های هر ماه برگزار می‌شود.

آیا آخر سال حداقل مزد کارگران برای سال آینده مشخص خواهد شد؟
 

معاون روابط کار وزیر کار گفت: به نظر من تا اسفند ماه امسال در مجموع 8 تا 9 جلسه کمیته دستمزد کارگران برگزار خواهد شد. جلسات شورای عالی کار هم هر ماه یک جلسه طبق تقویم در شنبه‌های هر ماه برگزار می‌شود.

علی‌حسین رعیتی‌فرد در مورد اینکه آیا تعیین سبد معیشتی خانوار کارگری در جلسات کمیته دستمزد انجام شده است،‌گفت: تا کنون سه جلسه تخصصی کمیته دستمزد کارگران ذیل شورای عالی کار برگزار شده، اما هنوز سبد معیشت خانوار کارگری مشخص نشده است.

 

وی افزود: قرار است وزارت اقتصاد آمار شاخص‌های اقتصادی را اعلام کند که هنوز جمع‌بندی نکرده و بعد از آن میانگین سبد معیشت خانوار کارگری مشخص خواهد شد.

 
 

معاون روابط کار وزیر کار همچنین گفت: به نظر من تا اسفند ماه امسال در مجموع 8 تا 9 جلسه کمیته دستمزد کارگران برگزار خواهد شد. جلسات شورای عالی کار هم هر ماه یک جلسه طبق تقویم در شنبه‌های هر ماه برگزار می‌شود.

 

رعیتی‌فرد در مورد این که آیا آخر سال حداقل مزد کارگران برای سال آینده مشخص خواهد شد، تأکید کرد: قبل از پایان سال حتماً تعیین حداقل مزد کارگران برای سال آینده مشخص می‌شود.

 
 
 

وی در مورد اینکه تا کنون با رایزنی مشکلات چه تعداد از کارگاه‌های دارای مشکل حل شده است،‌گفت: به هر حال برای رفع مشکل کارگاه‌ها و بنگاه‌های تولیدی پیگیری می‌کنیم و هر کارگاهی که مشکلی داشته و مراجعه کند، برای رفع آن اقدام می‌شود و تا کنون نیز مشکل بسیاری از کارگاه‌ها حل شده است.

معاون روابط کار وزیر کار همچنین در مورد خبر خوبی که در جلسه آینده شورای عالی کار بحث می‌شود گفت:‌آئین‌نامه تبصره 2 ماده 149 قانون کار که در مورد تأمین مسکن کارگران است در جلسه شورای عالی کار بررسی می‌شود، البته قبلاً آئین‌نامه‌ای در این زمینه تهیه شده بود، اما مشخص نبود که کدام کارگران ذینفع و کدامها نیستند، لذا قرار است این آئین‌نامه مجددا بر اساس نظر شرکای اجتماعی یعنی کارگران، کارفرمایان و دولت در دستور شورای عالی کار قرار گیرد و یکبار دیگر بررسی شود.

 

رعیتی‌فرد همچنین در مورد اینکه شرکت کشت و صنعت هفت‌تپه بعد از برگشت دولت گفت: بعد از اینکه به دلیل عدم اهلیت فرد خریداری شده این شرکت به دولت برگشت در اختیار صنایع نیشکر کارون قرار گرفته و تصمیم برای واگذاری مجدد آن بر عهده سازمان خصوصی‌سازی قرار دارد.

منبع : عصر ایران
به این خبر امتیاز دهید:
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
با دوستان خود به اشتراک بگذارید:
کپی شد

پیشنهاد ویژه

    دیدگاه تان را بنویسید

     

    دیدگاه

    توسعه