ارسال به دیگران پرینت

نماینده مجلس:

افغان‌ها به تعهدات خود در قبال ایران عمل نمی‌کنند

یک نماینده مجلس گفت: ما اکنون به افغانستان برق صادر می‌کنیم، آب شهرستان زرنج و سوخت این کشور را تامین می‌کنیم، ترانزیت و مهم‌ترین شاهراه ارسال کالا و سوخت به افغانستان محورهای ترانزیتی کشور ما است اما متاسفانه علیرغم تعاملاتی که ایران با طرف افغان دارد آنها به تعهدات خود در قبال حقابه هیرمند عمل نمی‌کنند.

افغان‌ها به تعهدات خود در قبال ایران عمل نمی‌کنند

یک نماینده مجلس گفت: ما اکنون به افغانستان برق صادر می‌کنیم، آب شهرستان زرنج و سوخت این کشور را تامین می‌کنیم، ترانزیت و مهم‌ترین شاهراه ارسال کالا و سوخت به افغانستان محورهای ترانزیتی کشور ما است اما متاسفانه علیرغم تعاملاتی که ایران با طرف افغان دارد آنها به تعهدات خود در قبال حقابه هیرمند عمل نمی‌کنند.

یک نماینده مجلس گفت: ما اکنون به افغانستان برق صادر می‌کنیم، آب شهرستان زرنج و سوخت این کشور را تامین می‌کنیم، ترانزیت و مهم‌ترین شاهراه ارسال کالا و سوخت به افغانستان محورهای ترانزیتی کشور ما است اما متاسفانه علیرغم تعاملاتی که ایران با طرف افغان دارد آنها به تعهدات خود در قبال حقابه هیرمند عمل نمی‌کنند.

محمد سرگزی درباره وضعیت تامین آب در سیستان و بلوچستان اظهار داشت: در حال حاضر شرایط آب در شمال استان سیستان و بلوچستان به شدت بحرانی است، ما هیچگونه منابع آبی جز ذخیره چاه نیمه‌ها نداریم، در سال‌های قبل با توجه به بارندگی‌هایی که در حوزه‌های مشترک رودخانه هیرمند بوده آب به سیستان می‌آمد و در چاه نیمه‌ها ذخیره می‌شد اما اکنون بواسطه بارندگی کم چند سال اخیر ذخایر آبی در حوزه شمال استان در حال اتمام است و قطعا در کوتاه‌مدت اخذ حقابه رودخانه هیرمند اولویت دارد تا زمانی داشته باشیم که پروژه‌های آب را به نحوی دنبال کنیم که نیاز خودمان را در حوزه آب شرب از آورد رودخانه هیرمند به صفر برسانیم.

وی افزود: بحث انتقال آب از تهلاب به زاهدان و زابل یکی از پروژه‌ها است و دوم انتقال از چاه‌هایی که در اطراف حرمک قرار دارد، این طرح‌ها دو سال زمان می‌برد که آغاز و به نتیجه برسد.

افغان‌ها به وعده‌های آبی عمل نکردند

نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به موضوع حقابه ایران از هیرمند گفت: طبق پیگیری‌های دستگاه دیپلماسی و وعده افغان‌ها مبنی بر بازگشایی دریچه‌ها این اتفاق افتاد اما به خاطر بندها و استفاده کشاورزان و حجم کم؛ آب به سیستان نرسید، احساس می‌شود افغان‌ها در بحث حقابه هیرمند متعهد به قرارداد 1351 نیستند، سال گذشته کمتر از 5 درصد آب را به سمت ایران روانه کردند و امسال با وجود بارندگی‌هایی هم که بوده هنوز هیچ آبی تامین نشده است.

همکاری با افغانستان منوط به اجرای عهدنامه 1351 شود

وی خاطرنشان کرد: اکنون ما آب 30 هزار خانواده شهرستان زرنج را از موجودی همین آب به صورت رایگان تخصیص می‌دهیم، یا تامین سوخت زمستانی، کپسول گاز و ترانزیت و مبادلات دیگری داریم، اما متاسفانه علیرغم تعاملاتی که ایران با طرف افغان دارد آنها به تعهدات خود عمل نمی‌کنند بنابراین یکی از اقداماتی که می‌توانیم انجام دهیم اینکه هرگونه همکاری و امتیاز به کشور افغانستان منوط به اجرای عهدنامه 1351 شود.

سرگزی تاکید کرد: ما اکنون به این کشور برق صادر می‌کنیم، آب شهرستان زرنج و سوخت این کشور را تامین می‌کنیم ترانزیت و مهم‌ترین شاهراه ارسال کالا و سوخت به افغانستان محورهای ترانزیتی کشور ما است که بواسطه حرکت همین ترانزیت خیلی از مردم ما در جاده‌های بین شهری در تصادفات از دست می‌روند.

بیش از 3.5 میلیون افغانستانی از منابع آب شرب ما استفاده می‌کنند

وی با بیان اینکه افغان‌ها علیرغم حسن نیت جمهوری اسلامی به تعهدات خود در قبال ایران عمل نمی‌کنند، یادآور شد: بیش از 3.5 میلیون نفر افغانستانی در کشور ما زندگی می‌کنند و از منابع آب شرب ما استفاده می‌کنند، از یارانه‌های آشکار و پنهان کشور ما برخوردارند، از آموزش و پروش رایگان استفاده می‌کنند، دور از انصاف است که منابع آبی 500 هزار نفر در شمال سیستان و بلوچستان که طبق معاهده 1351 حقشان است در اختیار مردم قرار داده نشود.

این نماینده مجلس گفت: آنها می‌گویند که افکار عمومی فشار وارد می‌کند ما نمی‌توانیم آب را رها کنیم در کشور ما هم افکار عمومی فشار می‌آورد که به کشور افغانستان امتیاز ندهیم.

وی در ادامه به موضوع انتقال آب از دریای عمان برای حل مشکل استان پرداخت و توضیح داد: وزارت نیرو موظف شده تا زمینه سرمایه‌گذاری بخش خصوصی را برای نمک‌زدایی آب دریا و انتقال آب به شهرهای استان سیستان و بلوچستان در اولویت قرار دهد، بر این اساس وزارت نیرو آب نمک‌زدایی شده را خریداری خواهد کرد.

وضعیت پروژه انتقال آب از عمان

سرگزی گفت: سال گذشته در نشستی با مجموعه معدنی و بخش خصوصی؛ یک شرکت مجوز گرفت که 100 میلیون متر مکعب آب دریا را با سرمایه‌گذاری نزدیک 40 هزار میلیارد تومان در یک هدف‌گذاری بلندمدت شیرین‌سازی کند، اکنون زمین تحویل و کار مقدماتی در حال انجام است، اما با توجه به طولانی بودن اجرای پروژه باید از منبعی آب را سریع‌تر به شمال استان برسانیم که از جمله انتقال آب از تهلاب و ذخیره آبی نزدیک 9 میلیارد متر مکعب است و آبی که مورد استفاده شهر زاهدان و زابل بوده 100 میلیارد متر مکعب است و با توجه به ای‌سی 10 تا 11 هزاری این آب باید تصفیه نیز صورت گیرد، در هر حال این پروژه کفاف چند سال نیاز آبی استان را می‌دهد و فرصتی ایجاد می‌کند تا پروژه انتقال آب از عمان به سرانجام برسد.

 

تجمع مردم سیستان و بلوچستان در مرز ایران با افغانستان نسبت به حقابه هیرمند

جمعی از مردم شهرستانهای زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون در شمال سیستان و بلوچستان نسبت به دریافت حق آبه رودخانه هیرمند تجمع اعتراض آمیزی در پایانه مرزی میلک نقطه صفر مرزی ایران و افغانستان برگزار کردند.

تجمع مردم سیستان و بلوچستان در مرز ایران با افغانستان نسبت به حقابه هیرمند
 

جمعی از مردم منطقه سیستان در شمال سیستان و بلوچستان امروز جمعه تجمع اعتراض آمیزی نسبت به دریافت حقابه هیرمند در مقابل پایانه مرزی میلک برگزار کردند.

 جمعی از مردم شهرستانهای زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون در شمال سیستان و بلوچستان نسبت به دریافت حق آبه رودخانه هیرمند تجمع اعتراض آمیزی در پایانه مرزی میلک نقطه صفر مرزی ایران و افغانستان برگزار کردند.

 

شرکت کنندگان در این تجمع با در دست داشتن پلاکاردهایی از مسوولان کشوری خواستند تا نسبت به دریافت حق آبه رودخانه هیرمند با مسوولان کشور افغانستان به طور جد وارد مذاکره شوند.

 

این تجمع از ساعت ۹ امروز در پایانه مرزی میلک آغاز شد پس از حدود دو ساعت بدون هیچ مشکلی پایان یافت.

 

پس از پایان مسالمت آمیز این تجمع تعداد اندکی از مردم بومی میلک اقدام به شکستن شیشه‌ سه کامیون متعلق به اتباع افغانستان مستقر در پایانه مرزی میلک کردند که بلافاصله نیروهای انتظامی با ورود به محل از ادامه این حرکت جلوگیری به عمل آوردند.

 

با متفرق کردن این افراد اوضاع در مرز میلک آرام است.

همچنین امروز تجمع اعتراض آمیزی نسبت به دریافت حقابه هیرمند در مقابل کنسولگری افغانستان در زاهدان برگزار شد.

 

در این تجمع اعتراضی مردم از مسوولان کشوری خواستند تا نسبت به دریافت حق آبه هیرمند با مسوولان کشور افغانستان وارد مذاکره شوند.

همچنین مردم معترض در مقابل کنسولگری از مسوولان و برادران مسلمان خود در افغانستان نسبت به عدم رها سازی آب گلایه کردند.

 

قابل ذکر است عصر روز گذشته فرمانداری هیرمند واقع در شمال سیستان و بلوچستان برگزاری هر گونه تجمع در مقابل پایانه مرزی میلک را غیرقانونی اعلام کرده بود.

پارسال اشرف غنی رییس جمهور وقت افغانستان بند کمال خان ایجاد شده بر رودخانه هیرمند را افتتاح کرد.

 

رودخانه هیرمند از کوههای بابا یغما در مرکز افغانستان سرچشمه گرفته و پس از طی بیش از هزار کیلومتر به مرز ایران در منطقه سیستان می رسد.

این رودخانه سرچشمه تالاب بین المللی هامون بود که اکنون با گذشت دو دهه این تالاب به سبب بروز خشکسالی و عدم رها سازی حق آبه ایران از افغانستان خشکیده است.

 

ساخت سد کمال خان برروی رودخانه هیرمند ور ولایت نیمروز افغانستان موجب جلوگیری از انتقال آب به ایران شده است.

 

براساس معاهده سال ۱۳۵۱ که به امضای دولتین ایران و افغانستان رسیده، دولت افغانستان موظف به رها سازی ۸۲۰ میلیون مترمکعب آب از ذخیره سد کجکی در ولایت هلمند به عنوان حق آبه ایران شده است.

منبع: انتخاب
 
منبع : انتخاب
به این خبر امتیاز دهید:
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
با دوستان خود به اشتراک بگذارید:
کپی شد

پیشنهاد ویژه

    • ناشناس ارسالی در

      ایران شده منبع تغذیه افغانستان و سوریه و لبنان و کشورهای بی خاصیت و بجای ان فشار بر مردم خودمان و خالی کردن جیب و سفرهایشان

    • ناشناس ارسالی در

      با این بی برنامه گی که شما دو تا نماینده زابل راه انداختید امسال نه که صد سال دیگه زابل اباد شدنی نیست و هر سال شاهد خیلی عظیم کوچ مردم زابل به حاشیه سایر شهرستانها خواهیم بود

    • کاکاوند ارسالی در

      سلام به این نماینده وتمام نمایندگان 50سال است افغانستان سربارایران است کشوری که امروز1000سال ازانچه که بودعقب تر ودوران امارت اسلامی وان روزگاربرگشته قریب10 میلیون اواره درایران امرارمعاش و از زن ودختران ایرانی گرفته دوزنه وسه زنه تفریح وتفنن یارانه نان وحاملهای 100درصدرایگان اشغال انواع شغل ها وهزارفرصت دیگرراازایرانی گرفته تاانواع ناامنی وخسران به مملکت وملت هنوزنماینده وحاکمیت ودولت دغدغه دیپلماسی فعال بااین کشورراداردواقعاباید به این نمایندگان درودگفت

    • علیرضا ارسالی در

      ای کاش میشد بااین موضوع جدی تر برخورد میشد.چند میلیون افغان تو کشور ما دارن از همه امکانات استفاده میکنند.ی قرون مالیات نمیدن.حالا که اونا حق ابه ایرانو نمیدن شما هم همه افغان هارو بیرون کنید.فقط کسانی رو راه بدید که پاسپورت دارن با یک زمان یک یا دو ماهه.برق و سوخت صادراتی روقطع کنید .اگ دو روزه اب هیرمندوصل نشد.

    • ایرانی ارسالی در

      ایران باید این سد به ناحق سا خته شده توسط آمریکا و هند و ترکیه را که گلوی سیستان را خشک کرده تخریب نماید و گرنه این همسایه بی چشم و روست سالها سر سفره ایران است و در دستش خنجر و از پشت ضربه میزند ایران باید اقتدار نشان دهد.

    دیدگاه تان را بنویسید

     

    دیدگاه

    توسعه