ارسال به دیگران پرینت

پژوهشگران ایرانی:

کشف یک کتیبه با نام «زرتشت» در مرودشت فارس

پژوهشگران ایرانی از کشف یک کتیبه تاریخی که نام «زرتشت» بر روی آن حک شده خبر دادند. این کتیبه مربوط به اواخر دوره ساسانی در حوالی شهر استخر در مرودشت فارس کشف شده است. مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید می‌گوید قبلا در اسناد کاغذی نام زرتشت آورده شده بود، اما برای نخستین بار است که نام «زرتشت» بر روی یک کتیبه دیده می‌شود.

کشف یک کتیبه با نام «زرتشت» در مرودشت فارس

پژوهشگران ایرانی از کشف یک کتیبه تاریخی که نام «زرتشت» بر روی آن حک شده خبر دادند. این کتیبه مربوط به اواخر دوره ساسانی در حوالی شهر استخر در مرودشت فارس کشف شده است. مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید می‌گوید قبلا در اسناد کاغذی نام زرتشت آورده شده بود، اما برای نخستین بار است که نام «زرتشت» بر روی یک کتیبه دیده می‌شود.

پژوهشگران ایرانی از کشف یک کتیبه تاریخی که نام «زرتشت» بر روی آن حک شده خبر دادند. این کتیبه مربوط به اواخر دوره ساسانی در حوالی شهر استخر در مرودشت فارس کشف شده است.

این سنگ نبشته که در شش سطر به زبان پهلوی نگارش شده در ابعاد ۴۰ در ۳۵ سانتیمتر است که به دلیل فرسایش آن باستانشناسان با روشهای تخصصی آن را خوانده و ترجمه کرده اند. مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید می گوید قبلا در اسناد کاغذی نام زرتشت آورده شده بود اما برای نخستین بار است که نام «زرتشت» بر روی یک کتیبه دیده می شود.

شهرستان مرودشت به دلیل دارا بودن موقعیت خاص تاریخی کتیبه‌ها و اسناد مهم تاریخی و باستانی فراوانی در خود جای داده است. از دوره ساسانی سنگ نوشته‌های متعددی دراین شهر بجا مانده که برخی وابسته به شاهان و درباریان و بخشی دیگر بوسیله مردم عادی در دل کوهستان‌های این دشت به نگارش درآمده‌اند که بدلیل قرار گرفتن در مکانهایی مانند دیواره صخره و بر فراز کوه و دامنه ، در معرض آسیب بیشتر بواسطه شرایط جوی و محیطی قرار دارند.

 

به گفته یک کارشناس ارشد مرمت آثار باستانی «پدیده آب شستگی» از مهم ترین آسیب هایی است که این آثار ارزشمند را تحت تاثیر قرار می دهد.

طی کاوشهای باستانی چند سال اخیر بیش از ۲۵ کتیبه کشف شده که همگی مورد خوانش قرار گرفته اند. آقای اتابکی پژوهشگر آزاد در این باره می گوید:«یکی از کتیبه‌های بی‌نظیری که ما اخیرا در حوالی شهر استخر و دامنه شرقی کوهستان نقش رستم کشف نمودیم، کتیبه‌ای است که پس از خوانش آن دریافتیم، نام «دادار امهر سپند» (آفریدگار مقدس) و «زرتشت» (پیام‌آور بزرگ ایرانی) در آن یاد شده است».

اتابکی درمصاحبه با خبرگزاری ایلنا درباره اهمیت این کتیبه گفت: «هر چند نام اشو زرتشت در میان متون اوستایی و نسخه‌های پهلوی و در شعر شاعرانی چون خاقانی، فردوسی، نظامی، مولانا، حافظ به فراوانی یاد شده، اما ما برای نخستین بار، نام این پیام‌آور ایرانی را بروی یک سنگ نوشته مشاهده نمودیم که در نوع خود بی‌نظیر است».

زرتشت یگانه پیامبر ایران باستان و از او بعنوان نخستین فیلسوف شناخته‌شدهٔ جهان نام برده شده‌است. نبرد نیروهای خیر و شر مضمون اصلی فلسفهٔ اوست و به پیروانش آموخته که جهان هستی میدان نبرد نیروهای خیر و شر است و انسان آزاد است جایگاه خود در این مبارزه را انتخاب کند.

 

پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری

کشف آجرهای لعاب‌دار برجسته با نقوش گاو نر و ماراژدها درتخت‌جمشید

سرپرست ایرانی هیأت‌باستان‌شناسی گفت: کاوش‌های هیات ایرانی‌ایتالیایی در محوطه باستانی دروازه پارسه تخت جمشید به کشف آجرهای لعاب‌دار برجسته به تابلوهایی با نقوش گاو نر و ماراژدهای موشخوشو نماد ایزد مَردوک از بین‌النهرین باستان، منتهی شد.

کشف آجرهای لعاب‌دار برجسته با نقوش گاو نر و ماراژدها درتخت‌جمشید
 

به گزارش گروه فرهنگی ایرنا از روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، کاوش‌های باستان‌شناسی مشترک هیات ایرانی‌ایتالیایی در محوطه باستانی تل‌آجری شهر پارسه تخت‌جمشید به سرپرستی مشترک علیرضا عسکری چاوردی از دانشگاه شیراز و پروفسور پی‌یر فرانچسکو کالیری از دانشگاه بولونیا به انجام رسید.  

علیرضا عسکری چاوردی محوطه تل‌آجری را همان محوطه‌ای خواند که ویرانه‌های دروازه پارسه در آن کشف شده و تصریح کرد: این بنای بزرگ و باشکوه در منطقه باغ فیروزی در ۳.۵ کیلومتری شمال‌غربی تختگاه تخت‌جمشید قرار دارد.

 

 نتایج باستان‌شناسی این فصل از کاوش‌های باستان‌شناسی در این محوطه راشناسایی فونداسیون دو برج بزرگ ضلع جنوب‌شرقی و جنوب‌غربی این دروازه تاریخی اعلام کرد و گفت: همچنین در این فصل، نمای بخش غربی بنای دروازه به طوب ۴۰ متر نمایان شد.

 

این باستان‌شناس افزود: در روند کاوش‌های این فصل، پلان این بنای تاریخی بیش از پیش به صورت نسخه‌ای مشابه از دروازه ایشتار بابل ظاهر می‌شود که در آن ویژگی‌های جدید و بدیعی مانند هسته‌ خشت و گلی دیوارهای آجر پخته‌ نمایان شده است.

 

سرپرست هیأت باستان‌شناسی اظهار کرد: در کاوش‌های این فصل تکه‌های کتیبه‌های میخی به زبان‌های بابلی و ایلامی به همراه آجرهای لعاب‌دار برجسته متعلق به تابلوهایی با نقوش گاو نر و ماراژدهای موشخوشو نماد ایزد مَردوک از بین‌النهرین باستان از این دروازه بدست آمد.

 

او گفت: فعالیت‌های حفاظتی و مرمتی برای تهیه طرح جامع پلان حفاظت از سازه‌های معماری این بنای باشکوه در این فصل با مستندنگاری و مرمت سازه‌های مکشوفه انجام شد.

عسگردی چاوردی در پایان خاطرنشان کرد: این کاوش‌ها به صورت مشترک با دانشگاه بولونیا و همکاری موسسه ایزمئو ایتالیا، پایگاه میراث‌جهانی تخت‌جمشید، دانشگاه شیراز و با مدیریت و مجوز پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری انجام شد.

منبع : انتخاب
با دوستان خود به اشتراک بگذارید:
کپی شد

پیشنهاد ویژه

    • ناشناس ارسالی در

      خیلی عالی
      گریم گرفت پیامبرایرانی
      البته حضرت رسول خیلی دوست دارم ولی پیامبر ایرانی رو هم دوست دارم

    دیدگاه تان را بنویسید

     

    دیدگاه

    توسعه