ارسال به دیگران پرینت

بیماری‌های قلبی | عوامل بیماری‌های قلبی

خطر بیماری‌های قلبی | کرونا افزایش بیماری‌های قلبی را به همراه داشته است!

یک کارشناس مسئول بیماری‌های قلب و عروق اداره بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت ضمن تشریح عوامل خطر و نشانه‌های بروز بیماری‌های قلبی، از افزایش بروز این بیماری‌ به دنبال همه‌گیری کرونا خبر داد.

خطر بیماری‌های قلبی | کرونا افزایش بیماری‌های قلبی را به همراه داشته است!

خطر بیماری‌های قلبی

یک کارشناس مسئول بیماری‌های قلب و عروق اداره بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت ضمن تشریح عوامل خطر و نشانه‌های بروز بیماری‌های قلبی، از افزایش بروز این بیماری‌ به دنبال همه‌گیری کرونا خبر داد.

 طاهره سماوات با اشاره به شعار روز جهانی قلب مبنی بر " با تمام قلب خود از قلب‌تان مراقبت کنید "، گفت: باید بتوان با همدلی همگانی بر بیماری‌های قلبی و عروقی غلبه کرد و اگر همدلی نباشد امکان کنترل این بیماری شایع جهانی کاهش می‌یابد. باید بتوان با اقدامی دست جمعی و ملی عوامل خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را کاهش داد. این عوامل خطر قابل تغییر هستند.

عوامل خطر بروز بیماری‌های قلبی

او با اشاره به اینکه دو دسته عامل خطر بروز بیماری‌های قلبی و عروقی وجود دارد، تصریح کرد: دسته اول عواملی هستند که در دست ما نیست. این عوامل شامل ارث، جنسیت، سن و... است که تغییر ناپذیر هستند، اما برخی عوامل مانند سبک زندگی نادرست،‌ تغذیه نامناسب، مصرف سیگار و الکل، استرس، کم‌تحرکی و... در دست ما است و می‌توانیم روی آن تاثیر بگذاریم و با تعدیل و اصلاح آنها بر روند بیماری‌های قلبی و عروقی تاثیر بگذاریم.

انواع بیماری‌های قلبی و عروقی

وی با بیان اینکه بیماری‌های قلبی و عروقی بسیار وسیع هستند، اظهار کرد: بیماری‌های مادرزادی، بیماری‌های روماتیسمال قلب، برخی مشکلات قلبی که ممکن است ابتلا به برخی ویروس‌ها سبب نارسایی‌های قلبی شود که در دسته کاردیومیوپاتی‌ها قرار می‌گیرند که گاهی ارثی هستند، بیماری‌های کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک که جداره قلب را ضخیم می‌کنند، بیماری‌های پریکارد که ممکن است به دنبال ابتلا به سل بروز یابد و باعث محدودیت عملکرد قلب شود، بیماری‌های الکتروفیزیولوژی قلب که منجر به آریتمی‌های قلبی می‌شوند، بیماری‌هایی که در آن عضلات قلب دچار مشکل شوند، بیماری‌های عروق قلب در عروق کوچک و بزرگ که سبب بروز سکته‌ها یا نارسایی‌های قلبی می‌شوند و.... همگی از انواع بیماری‌های قلب و عروق هستند.

آیا بیماری‌های قلبی ارثی است؟

سماوات درباره سهم وراثت در بروز بیماری‌های قلبی و عروقی، بیان کرد: بیماری‌های عروق کرونر قلب که به شکل زودرس در افراد درجه یک خانواده ظاهر می‌شود به شدت ارثی است. اگر مرد زیر ۵۵ سال و خانم زیر ۶۵ سال دچار بیماری عروق کرونر شده باشد و سکته قلبی کرده باشد یا ثابت شود که جداره عروق قلبش دچار رسوب چربی و کلسیم شده است، افراد نزدیک به این خانم و آقا و سایر اعضای نزدیک خانواده آنها باید حتما بررسی شوند تا دچار بیماری عروق کرونر زودرس نشوند. اقوام این خانم و آقا باید حتما شیوه زندگی خود را اصلاح کرده تا سهم عوامل خطر بیرونی را کاهش دهند.

وی افزود: برای این دسته از بیماران که بیماری کرونری قلب زودرس دارند یک غربالگری در اداره ژنتیک وزارت بهداشت داریم که وقتی آنها را شناسایی کردیم حتما افراد درجه یک خانواده‌شان را برای اجرای پروتکل‌های درمانی ارجاع می‌دهیم تا زیر چتر غربالگری قرار گیرند. بیماری‌های قلب و عروق جنین در غربالگری‌های مادر باردار مشخص نمی‌شود. در بچه‌هایی که زودرس به دنیا می‌آیند احتمال ابتلا به بیماری‌ فشار خون بالا زیاد است و باید طی آموزش‌هایی که به مادر داده می‌شود این نکات هم به مادر گوشزد شود تا به تغذیه و سبک زندگی کودک توجه ویژه کند و از چاق شدن این کودک جلوگیری کند.

لزوم چکاپ‌های دوره‌ای فشارخون و قندخون

کارشناس مسئول بیماری‌های قلب و عروق اداره بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت درباره برنامه‌های وزارت بهداشت برای مبتلایان به بیماری‌های قلبی و عروقی، گفت: برنامه سلامت ما از شبکه‌های بهداشتی آغاز و تا مراکز جامع خدمات سلامت شهری ادامه دارد و در سامانه سیب فراخوان می‌دهیم تا افراد ۳۰ ساله و بالاتر را از نظر دیابت‌، فشارخون (در دو نوبت)،‌ چربی‌خون (کلسترول، LDL، HDL و تری ‌گلیسرید) و... بررسی کنیم. اگر نشانه‌های دیابت و فشار خون بالا وجود داشته باشد افراد تحت پوشش قرار می‌گیرند و به شکل دوره‌ای تحت بررسی قرار می‌گیرند.

او ادامه داد: به عنوان مثال اگر کسی فشارخون بالا داشته باشد به پزشک مرکز ارجاع داده می‌شود و فشارخون بیمار بین سه تا ۷ بار گرفته می‌شود که اگر ثابت شود فشارخون بالا دارد، تحت مراقبت قرار می‌گیرد و هر ماه بررسی می‌شود و بعد از ثابت شدن فشار خون هر سه ماه یکبار تحت بررسی قرار می‌گیرد. کسانی که دچار پیش‌ فشارخون بالا هستند هر سال و کسانی که فشار خون طبیعی دارند هر سه تا پنج سال یکبار بررسی می‌شوند.

وی افزود: تمامی آزمایشاتی که در این زمینه برای شناسایی بیماران انجام می‌شود در شبکه بهداشتی رایگان است. همچنین تحویل دارو به افرادی که دچار فشارخون بالا هستند در روستاها به شکل رایگان انجام می‌شود.

عدد «فشارخون» خود را بدانید

او درباره اجرای بسیج ملی کنترل فشارخون بالا که در تابستان سال ۱۳۹۸ انجام شد، تصریح کرد: آن بسیج با هدف آگاه‌سازی  شعار «عدد فشارخون خود را بدانید» انجام شد. فشارخون بالا یک بیماری بدون علامت است و ممکن است فرد سال‌ها با فشار خون بالا زندگی کند و اصلا متوجه بیماری خود نشود؛ بنابراین کسانی که دچار علائم افزایش فشار خون می‌شوند، آن علائم نشان‌دهنده ایجاد مشکل در ارگان‌های حیاتی بدن است. مثلا عروق مغز و چشم، کلیه‌ها،‌ قلب و... درگیر می‌شود. بر این اساس برای اینکه بدانیم فشارخون بالا داریم یا نه، باید اقدام به اندازه‌گیری فشارخون خود کنیم و راه‌اندازی بسیج ملی کنترل فشارخون بالا برای این بود که مردم را حساس کنیم که اقدام به بررسی فشارخون خود کنند.

سماوات ادامه داد: ما نمی‌توانیم تنها با یکبار اندازه‌گیری فشارخون تصمیم‌ بگیریم که فرد مبتلا به فشارخون بالا است یا خیر؛ از طرفی اندازه‌گیری فشارخون بالا چندین شرط دارد. زمانی که فعالیت بدنی داشته باشید، فشارخون شما افزایش می‌یابد؛ مثلا اگر فشارخون فردی که از مترو پیاده شده و پله‌ها را بالا آمده است و سریعا حرکت کرده است را بگیریم، عددی که دستگاه به ما نشان می‌دهد نمی‌تواند عدد واقعی فشارخون او باشد و قاعدتا بالاتر است و این طبیعی است که پس از فعالیت بدنی فشارخون افزایش یابد؛ بنابراین نیاز به بررسی فشارخون در یک بازه زمانی مشخص با رعایت شرایط مشخص است که اعداد فشارخون اشتباه نباشد.

منبع : اقتصاد آنلاین
با دوستان خود به اشتراک بگذارید:
کپی شد

پیشنهاد ویژه

    دیدگاه تان را بنویسید

     

    دیدگاه

    توسعه