کوچ اجباری در پایتخت ادامه دارد
سوسن یحییپور: آمار منتشر شده از سوی دفتر اقتصاد مسکن وزارت راهوشهرسازی نشان میدهد که قیمت مسکن در پایتخت ایران در خرداد ماهی که گذشت، به بیش از ۱۹ میلیون تومان در هر متر مربع رسیده که خبر از رشد ۴۲ درصدی نسبت به خرداد ماه سال ۹۷ دارد! افزایش سرسامآور بهای خانه در تهران در حالی اتفاق افتاده که به دلیل شرایط کلان اقتصاد ایران، توان خرید مردم کاهش یافته و در نتیجه به اجبار تفاوتهایی در ذائقه آنها برای خرید خانه مشاهده میشود. آمارها نیز به ما میگوید در کلانشهر تهران طی ۱۴ ماهه گذشته، عمده معاملات حول واحدهای ۴۰ تا ۶۰ متری بوده است و عموما مردم قادر به خرید واحدهایی با متراژ بالا نیستند. افزون بر این، جزئیات آمارهای منتشر شده حکایت از این دارد که در شرایطی که قیمت مسکن در تهران طی یک ماه گذشته به میزان دو میلیون تومان بالا رفته استه، در شمال شهر این رقم به ۹ میلیون تومان رسیده است که نشان میدهد قیمتگذاریها دلبخواهی انجام میشود. اما همین موضوع سبب شده تا جریانی که از سال ۹۷ به راه افتاد یعنی کوچ اجباری مستاجران از شمال شهر به میانه و در نهایت به جنوب شهر، شدت بگیرد و حال نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک میگوید ۲۰ درصد مستاجران مشمول جابهجاییهای قهری شدهاند.

وزارت راهوشهرسازی در تازهترین گزارش خود از رشد حدود دو میلیون تومانی میانگین قیمت مسکن در شهر تهران خبر داده است که بر این اساس، متوسط قیمت از متری 17 میلیون و شش هزار تومان در اردیبهشت ماه به 19 میلیون و 71 هزار تومان در خرداد ماه رسیده است، اما بهتازگی جزئیات بیشتری از این گزارش منتشر شده که حکایت از این دارد که میانگین قیمت هر متر مسکن در منطقه یک از 8/33 میلیون تومان در اردیبهشت ماه به 42 میلیون تومان در خرداد ماه رسیده که 25 درصد افزایش نشان میدهد.
«در منطقه سه نیز که نرخها در اردیبهشت 6/30 میلیون تومان در هر متر مربع بود به 9/33 میلیون تومان افزایش پیدا کرده که رشد 3/3 میلیون تومانی یافته است. همچنین منطقه دو که رتبه سوم از نظر قیمت مسکن در شهر تهران را داراست، نرخها از 4/26 میلیون تومان به 9/28 میلیون تومان رسیده که افزایش 5/2 میلیون تومانی در هر متر مربع را نشان میدهد.» مطابق با آمار، بیشترین تعداد خانههای خالی که یکی از معضلات اصلی بخش مسکن به شمار میرود، در مناطق شمالی پایتخت قرار دارند که همواره مالکان آنها در تکاپو برای فرار از پرداخت مالیات هستند.
با اینحال، به نظر میرسد سیاستگذاران اینبار درباره اخذ مالیات از خانههای خالی که پیش از این هم مطرح شده بود، مصر هستند. محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی، هم گفته که مالکان خانههای خالی در تابستان جاری باید منتظر برگههای مالیاتی باشند.
تداوم کوچ اجباری
افزایش قیمتها سبب کوچ اجباری از مناطق شمالی شهر به مناطق پایینتر شده است. در همین زمینه، نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک، به خبرآنلاین گفته است: از سال 97 به بعد بخش زیادی از مستاجرانی که در شمال تهران مستاجر بودند، به میانه تهران آمدند و آنهایی که در میانه تهران بودند، به جنوب تهران رفتند.
حسام عقبایی، افزود: در مورد اجارهبها باید بگویم که اجارهبها وضعیت خوبی ندارد، به این دلیل که تورم عمومی بهعنوان یکی از عوامل موثر در بالا رفتن قیمت اجارهبهاست و وقتی تورم ایجاد میشود، موجر توقع دارد که این تورم در اجارهبها آن هم لحاظ شود. او ادامه داد: دلیل دوم این است که عمده موجران ما، موجران حرفهای نیستند؛ گروهی هستند که تامین معاششان از اجارهدادن خانه است. بنابراین وقتی پای میز مذاکره با مستاجر مینشینند، اول میگویند تورم بالا رفته و بعد میگویند برای مثال پارسال پرتقال را کیلویی پنج هزار تومان میخریدیم و حالا باید کیلویی 10 هزار تومان بخریم؛ یعنی تمام کالاهایی که امروز با افزایش قیمت روبهرو شده، همه این افزایش قیمتها را میخواهند به نوعی از طریق اجارهبها تامین کنند.
گرانی مسکن در تهران بهترین بهانه است تا مهاجران به شهرستانهای خود برگردند.
کوچ اجباری رو خوب اومدی!